12 Feb 2021
Steven Derveaux

In onze vorige blogs over Microsoft Power Platform kwam u te weten wat het precies is, wat u ermee kan doen en welke voordelen het uw bedrijf te bieden heeft. U weet nu dat Power Platform bestaat uit verschillende tools met elk bepaalde functionaliteiten, namelijk: Power BI, Power Apps, Power Automate en Virtual Agents. Samen vormen zij de ideale toolbox om bedrijfsprocessen te optimaliseren en automatiseren voor de meest efficiënte werking van uw onderneming.

In deze blog gaan we dieper in op één van de verschillende onderdelen van Power Platform, meer bepaald Power Apps. We leggen uit wat u precies met Power Apps kan doen en geven enkele praktische voorbeelden. Zo heeft u meteen een beter beeld van wat deze tool voor uw bedrijf kan betekenen.

Wat is Power Apps?

Als onderdeel van Microsoft Power Platform biedt Power Apps uw bedrijf de mogelijkheid om een platform te integreren waarop u bestaande applicaties efficiënter kan beheren én nieuwe apps kan ontwikkelen. Dit laatste klinkt misschien wat vreemd want een app ontwikkelen, dat doen toch enkel developers?

Dankzij Power Apps is dat verleden tijd, elke werknemer kan aan de hand van deze tool applicaties bouwen zonder enige kennis van programmeren en code. Op die manier kan u Office 365 of Dynamics 365 aanpassen op maat van uw bedrijf en vervolgens de productiviteit van uw onderneming beduidend verbeteren.

Power Apps bestaat uit 4 essentiële onderdelen: canvas-apps, modelgestuurde apps, portals en Microsoft Dataverse.

Canvas-apps

Zoals de naam al doet vermoeden zijn canvas apps applicaties die u, aan de hand van een leeg canvas, in Power Apps kan maken. Op dit lege canvas kan u verschillende componenten slepen en neerzetten om de gewenste user interface te ontwerpen. Vanaf het moment dat alle onderdelen op de juiste plaats zitten, kan u aanvullende aanpassingen doen aan elk van deze componenten. Maak gebruik van gelijkaardige formules dan in Excel voor het specifiëren van bepaalde logica en integreer bedrijfsdata vanuit verschillende bronnen binnen Microsoft en daarbuiten.

Binnen dit onderdeel van Power Apps kan u kiezen tussen tablet versies of versies voor smartphone mobiele apps. Een iets complexere opvolging is mogelijk voor de tablet versies, terwijl de smartphone app versies dan weer zorgen voor een snellere input op het terrein.

Modelgestuurde apps

Kiest u voor het creëren van modelgestuurde apps dan maakt u flows, forms en bedrijfsregels aan op maat van uw bedrijf. U start daarbij steeds met een bepaald design om het dan verder uit te bouwen tot wat u precies nodig hebt.

Portals

Met deze optie kan u externe websites maken waarbij gebruikers buiten uw organisatie zich kunnen aanmelden met veel verschillende identiteiten, gegevens in Dataverse kunnen aanmaken en weergeven, of zelfs anoniem content kunnen bekijken.

Microsoft Dataverse

Dataverse is het dataplatform dat bij Power Apps hoort en u de kans geeft bedrijfsdata op te slaan en te modelleren. Het is het platform waarop Dynamics 365-apps gebouwd zijn, dus als u Dynamics 365-klant bent, is uw data al aanwezig in Dataverse.

Met Dataverse kan u data op veilige wijze opslaan en beheren binnen een verzameling standaard- en aangepaste tabellen, en kunt u velden aan deze tabellen toevoegen wanneer u deze nodig hebt.

De meerwaarde van Power Apps

Microsoft Power Apps kent heel wat interessante voordelen zoals:

 • Op een snelle en efficiënte manier app ontwikkelen
  In een wereld waarin bedrijven steeds sneller moeten kunnen schakelen, is een efficiënte en vlotte ontwikkeling van apps zeer belangrijk.
   
 • Gestroomlijnde ontwikkeling van apps
  In de meeste bedrijven is het vaak aan de developers om nieuwe applicaties te voorzien voor een betere bedrijfswerking. Helaas hebben zij vaak verschillende opdrachten uit te voeren en schiet appcreatie vaak over. Power Apps geeft organisaties de kans om apps te ontwikkelen zonder specifieke kennis van programmeertalen en dergelijke. Zo kunnen de developers zich focussen op hun andere taken terwijl uw werknemers verder kunnen.
   
 • Eenvoudige connectie met data dankzij Power App-connectoren
  Een van de meest complexe aspecten van het ontwikkelen van apps voor niet-developers, is weten hoe u verbinding kan maken met alle data. Dankzij Microsoft Power Apps-connectoren zijn veel standaard services voor dataopslag eenvoudig te verbinden en te gebruiken met Power Apps.
   
 • Integratie met Office 365
  Dankzij de Power Apps-integratie met Office 365, Microsoft Flow en Microsoft Power BI is het gemakkelijk om data in en uit SharePoint, Excel of andere 365-apps te krijgen.
   
 • Mobile friendly
  In een tijdperk waarin werknemers steeds vaker afwisselen tussen computer en smartphone, is het belangrijk om apps ook mobile friendly te maken. Dankzij de eenvoudig te gebruiken interface en connectoren van Power Apps, kan u op een eenvoudige manier mobielvriendelijke apps maken die er net hetzelfde uitzien en even handig werken als de desktopversie.

Wat is er mogelijk met Power Apps?

Tot slot willen we u graag enkele voorbeelden geven van wat u met Power Apps in Microsoft Power Platform kan doen. Het maakt het niet alleen een stuk gemakkelijker om te visualiseren, maar kan u ook inspireren om Power Apps te introduceren in uw organisatie.

Power Apps kan bijvoorbeeld gebruikt worden om applicaties en flows te creëren die onderhoudswerken kunnen optimaliseren en vereenvoudigen. Zo kan u een app ontwikkelen die uw werknemers kunnen gebruiken om bepaalde defecten, storingen of gebreken te melden. Alle informatie over deze problemen wordt verzameld in de app en kan doorgestuurd worden naar een website waarop de leverancier van het onderwerp in kwestie zich kan aanmelden. Hij/zij krijgt meteen alle openstaande probleemmeldingen te zien en kan ze snel en efficiënt afhandelen.

Het kan ook ingezet worden voor het stroomlijnen en optimaliseren van klantengegevens. Bedrijven die een screening willen voorzien bij het aannemen van nieuwe klanten, kunnen daarvoor een app ontwikkelen in Power Apps. Deze app kan dan als een soort survey gebruikt worden waarin de ingevulde informatie verzameld wordt en doorgestuurd kan worden voor verdere verwerking naar een klantendatabase.

Kortom, Power Apps kan op allerlei manieren ingezet worden om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en efficiënter te maken. En dat volledig op maat van uw noden en wensen. U kan Power Apps dus beschouwen als de “lijm” tussen de verschillende Office 365 applicaties, maar ook daarbuiten.
 

Wenst u meer informatie over de werking en functionaliteiten van Power Apps en hoe het in het Power Platform uw bedrijfsprocessen kan optimaliseren? Of wenst u te starten met Microsoft Power Platform en had u graag daarbij professionele hulp? Neem contact met ons op of volg een gratis infosessie "Verhoog uw bedrijfsproductiviteit en automatiseer processen".

Inschrijven voor een gratis infosessie "Verhoog uw bedrijfsproductiviteit en automatiseer processen."