Erik Moreau - 2 Aug 2021

Op donderdag 24 juni kondigde Microsoft de komst van Windows 11 aan. Eind dit jaar zal deze nieuwe versie van Windows beschikbaar zijn in de vorm van een gratis upgrade. Nu ja, de update is gratis voor gebruikers van Windows 10, maar u dient natuurlijk nog steeds over een geldige Windows licentie te beschikken. Indien u er dus nog geen heeft of uw licentie verlopen is, moet u er wel een aankopen.

Windows 11 wordt door Microsoft voorgesteld als een modern, fris en clean besturingssysteem dat u en uw persoonlijke manier van werken centraal zet. Het moet u de nodige ondersteuning en rust bieden om uw taken zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren op een aangename en comfortabele manier.

In deze blog geven we u graag wat meer toelichting bij enkele belangrijke nieuwe features van Windows 11 zodat u met veel enthousiasme kan uitkijken naar de release om er dan meteen mee aan de slag te gaan als u wenst. 

Windows 11 uitgelegd

Deze opvolger van Windows 10 heeft heel wat te bieden. Het besturingssysteem ziet er niet alleen mooi uit, maar kent ook enkele interessante voordelen: 

Sneller

Windows 11 werkt een stuk sneller dan de voorgangers. Zo kan u niet alleen sneller uit de sleepmode aan het werk, maar ook browsen op Edge of browsen vanuit om het even welke browser gaat een stuk sneller. Alles om uw productiviteit te verhogen en motivatie op peil te houden.

Meer efficiënte updates

Ook de Windows updates verlopen beter, ze zijn tot 40% kleiner dan vroeger en worden op de achtergrond uitgevoerd zodat ze bijdragen aan een efficiëntere manier van werken.

Energiebesparend

Windows 11 heeft ook een stuk minder energie nodig om te functioneren wat natuurlijk een positieve impact heeft op de batterijcapaciteit van uw toestel.

Het nieuwe besturingssysteem wordt ook door Microsoft genoemd als de veiligste Windowsversie ooit.

Qua uiterlijke nieuwigheden kunnen we ook alvast melden dat het startmenu in het midden onderaan van het scherm te vinden is zodat u snel alles terugvindt. Daarnaast heeft Microsoft de verschillende thema’s aangepast en gezorgd voor een uitgebreidere ‘donkere modus’. De menu’s worden weergegeven in een matglazen ontwerp zodat u steeds een overzicht behoudt.  

Nieuwste features van Windows 11

Natuurlijk vraagt u zich af wat Windows 11 u meer kan bieden dan de voorgangers. We overlopen graag even de belangrijkste nieuwe features en mogelijkheden.

  • Zoekfunctie in startmenu

In het startmenu vindt u ook een handige zoekbalk terug om snel tot bij de juiste bestanden en informatie te raken. U vindt er ook een ‘recommended’-sectie terug waar Windows uw laatste geconsulteerde bestanden of taken automatisch weergeeft. Zelfs als u deze bestanden bekeken heeft vanop een ander toestel.

  • Snap Layouts en Snap Groups

Om multitasking nog eenvoudiger en efficiënter te maken ontwikkelde Microsoft in Windows 11 de Snap Layout en Snap Group functionaliteit. Dit geeft u de mogelijkheid om uw bureaublad in te delen in verschillende schermen, u kan daarbij kiezen tussen verschillende lay-outs.

Snap Groups gaat nog een stukje verder. Met deze feature kan u onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap Layouts selecteren om er snel weer mee aan de slag te gaan. Zo wordt uw werkritme zo min mogelijk onderbroken.

  • Verticale tabs

We kunnen allemaal wel het probleem van te veel geopende tabs bovenaan, niet meteen overzichtelijk. In Windows 11 kan u dan ook gebruikmaken van verticale tabs die het eenvoudiger maken om zaken terug te vinden en een overzicht te behouden.

  • Desktops voor verschillend doel

In Windows 11 heeft u ook de mogelijkheid om verschillende desktops in te stellen met elk hun eigen look & feel en gepersonaliseerde instellingen. Zo kan u naadloos overschakelen van werkmodus naar school of studies, gaming of andere doeleinden zonder dat u eerst nog informatie of tools moet zoeken en uw lay-out moet aanpassen.

  • Teams rechtstreeks in Windows

We maakten het voorbije jaar massaal gebruik van Microsoft Teams om in nauw contact te blijven met familie, vrienden en natuurlijk ook collega’s. Microsoft erkent het belang van deze tool en plaatste Teams dan ook rechtstreeks in Windows 11. U kan Teams snel terugvinden in het startmenu onderaan uw scherm zodat u met slechts 1 klik in verbinding kan staan met uw verschillende contacten. U kan kiezen tussen chat, bellen of videocall. Het maakt overigens ook niet uit vanop welk toestel of welk platform u werkt: Windows, Android, iOS, het kan allemaal.

  • Windows widgets

Widgets zijn geen onbekenden, maar ze zijn weer helemaal terug. In Windows 11 weerspiegelen ze een gepersonaliseerde feed van informatie die u tijdens een pauze kan helpen ontspannen of net kan inspireren. De widgets halen hun informatie in de cloud en gebruiken Artificiële Intelligentie waardoor u er precies de informatie vindt waar u naar op zoek bent of in geïnteresseerd bent.

  • Nieuwigheden Microsoft Store

Ook de Microsoft Store kreeg in Windows 11 een volledig nieuw design. Bovendien zijn zowel EWP en WPA als Win32 en Android apps beschikbaar in het nieuwe besturingssysteem. Deze laatste weliswaar in samenwerking met Amazon App Store. Dit alles maakt het mogelijk voor developers met een eigen commerce engine hun volledige inkomsten van de Microsoft Store te behouden.  

  • Verbeterde mogelijkheden voor tablet en werken zonder toetsenbord

Microsoft optimaliseerde in Windows 11 de werkervaring voor tablet zodat de oppervlaktes vergroot en gefinetuned werden. U zal dus sneller juist tikken of beter kunnen bewegen met uw vingers op het scherm. Het scherm zelf zal ook op een meer intuïtieve manier draaien als u de tablet in een bepaalde richting beweegt.
Bij het gebruik van een pen in plaats van uw vingers of een muis zorgt Windows 11 voor haptische feedback. Dat geeft een betere en overzichtelijke controle over het tekenen op de touch screens. Het touch screen toetsenbord is bovendien ook geoptimaliseerd: er komt een kleiner toetsenbord voor uw duim waar u uw emoji kan terugvinden.
De mogelijkheden om te werken met uw stem kregen een update: er zijn meer stemcommando's en uw stem kan omgevormd worden tot tekst.

U merkt het, heel wat interessante nieuwigheden in Windows 11 werden ontwikkeld zodat u op een aangename en efficiënte manier kan werken.  

Wat nu?

Windows 11 zal dus tegen het einde van dit jaar uitgerold worden als een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers. Belangrijk om te weten is dat niet iedereen de update meteen zal krijgen. Bovendien is de upgrade naar Windows 11 is ook optioneel, dit wil zeggen dat u Windows 10 kan blijven gebruiken tot de ondersteuning in 2025 stopgezet wordt.
 

Heeft u nog vragen over wat deze release voor uw bedrijf kan betekenen? Of bent u op zoek naar een ervaren IT-bedrijf om uw organisatie te helpen bij het uitbouwen van de meest efficiënte IT-infrastructuur? Neem dan snel contact op met ons! Wij bieden u graag ons professioneel advies en bekijken samen met u de verschillende mogelijkheden.