Bas Bruyninckx - 31 Mar 2017

Er is een belangrijke wijziging op komst in verband met de ondersteuning van Windows 8.1 en oudere versies op nieuwe toestellen die zijn uitgerust met een Intel CPU (Central Processing Unit).

Wanneer u een nieuw client toestel koopt, dat kan een pc of laptop zijn, zal deze uitgerust zijn met een Intel CPU van de 7e generatie (met Kaby Lake architectuur). Deze generatie is aanzienlijk efficiënter dan zijn voorgangers, maar Intel heeft aangekondigd geen officiële drivers of stuurprogramma's voor een ander Windows besturingssysteem dan Windows 10 te zullen ontwikkelen. Dit geldt overigens ook voor de nieuwste generatie AMD chips, maar deze komen veel minder voor in een bedrijfsomgeving. Als je dus een bepaalde Windows-versie op een nieuw toestel met Intel CPU wil laten werken moeten de drivers hiervoor specifiek geschikt zijn, anders kunnen er zaken misgaan.

De nieuwe toestellen van de grote fabrikanten zoals HP, Dell, Lenovo, Fujitsu, en dergelijke, zullen enkel geleverd worden met een Windows 10 licentie. Het recht om deze te downgraden naar Windows 7 / 8.1 blijft natuurlijk behouden, maar deze zullen dus niet ondersteund zijn op platfomen met deze CPU’s.