Gert Lambers - 24 Jun 2021

IT is onmisbaar in de bedrijfswereld. Elke organisatie groot of klein leunt immers sterk op hardware, software, netwerken en beveiligingsoplossingen om bedrijfsprocessen snel, efficiënt en veilig uit te voeren. De juiste IT-infrastructuur en vooral het juist gebruik maken ervan kan uw bedrijf zelfs de mogelijkheden bieden om uw dienstverlening of productie te doen groeien en een voordeel te hebben ten opzichte van uw concurrenten.

Om ervoor te zorgen dat uw IT-infrastructuur zo optimaal mogelijk werkt en uw medewerkers steeds over de nodige tools, bestanden en applicaties beschikken, is een efficiënt IT-management cruciaal. Maar wat verstaan we precies onder IT-management of IT-beheer, waarom is het zo belangrijk en welke evolutie heeft IT-management doorgemaakt in de loop der jaren? In deze blog vertellen we u graag meer over IT-management.

Wat is IT-management? 

Kort gezegd is IT-management het beheren en bewaken van alle IT-systemen binnen een organisatie. Het richt zich op het efficiënt implementeren en functioneren van netwerken, hardware en software, maar ondersteunt werknemers ook bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken door het voorzien van de geschikte IT-oplossingen en tools die steeds beschikbaar en werkzaam zijn.

IT-management houdt zich onder meer bezig met: 

  • Implementeren van nieuwe software, hardware en datasystemen 

  • Toezicht behouden op de beveiliging van de gehele IT-infrastructuur en naleving van compliancy en security policies 

  • Onderhoud van de IT-infrastructuur 

  • Bieden van technische of helpdeskondersteuning  

  • Uitzoeken en bepalen van zakelijke vereisten voor IT-systemen 

Natuurlijk is bovenstaande slechts een kleine greep uit de verschillende taken die IT-management tegenwoordig uitvoert. Het uitdenken van de beste IT-strategie en meedenken met de doelstellingen van het bedrijf worden steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte oplossingen om de efficiëntie van workflows en bedrijfsprocessen te versterken en productiviteit te verhogen. 

De evolutie van IT-management 

Vroeger bestond IT-beheer onder meer uit het om de 5 jaar vervangen van de IT-infrastructuur, het onderhoud en helpdesk bemanning. Die rol is de voorbije jaren sterk uitgebreid en IT-management zal in de toekomst ook verder evolueren. Deze evolutie heeft voornamelijk te maken met innovatie en de komst van op maat gemaakte IT-systemen, cloud computing, digitalisering, de cruciale rol van data, enzovoort.

IT-management gaat tegenwoordig dus een stuk verder dan louter instaan voor het beheer en onderhoud van uw IT. IT-managers spelen steeds vaker een meer strategische rol en begeleiden uw bedrijf mee naar het behalen van de gewenste doelstellingen en dat op de meest efficiënte en budgetvriendelijke manier.

Omdat het niet voor elk bedrijf even makkelijk is om de juiste IT-talenten in huis te voorzien, kan er vandaag de dag ook beroep worden gedaan op een externe professionele IT-partner. Deze heeft immers alle mogelijke IT-kennis in huis om uw organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen naar bedrijfsgroei, nu en in de toekomst. Want een goede IT-partner houdt ook een scherpe blik op de mogelijkheden voor uw bedrijf op lange termijn. Bij Aurelium ontwikkelden we bijvoorbeeld de Shared IT-manager en de Digital Innovation Coach. Beide profielen begeleiden u zowel op IT-technisch als op IT-strategisch vlak naar de meest efficiënte IT-omgeving voor uw organisatie.  

Waarom is IT-management belangrijk?  

Uit ervaring weten we dat IT-management tot voor kort in heel wat bedrijven ten onrechte te weinig aandacht kreeg. Het werd vooral gezien als een ondersteunende afdeling die moest zorgen dat de aanwezige IT-infrastructuur goed functioneerde zodat werknemers hun taken konden uitvoeren. Nu, de komst van COVID-19 heeft hen van gedachten doen veranderen. IT vormt immers de basis van bijna alle bedrijfsprocessen. Daarnaast zorgt IT-management voor innovatieve oplossingen voor het verzamelen en verwerken van data, het automatiseren van workflows en het voorzien in veilige mogelijkheden omtrent connectiviteit.

Daarnaast zorgt een goed IT-beheer voor het beveiligen van de gehele IT-infrastructuur. Met een toenemende dreiging aan cyberaanvallen allerhande, het grote belang van bedrijfsdata en een meer flexibele manier van werken zeker geen overbodige luxe.

Door deze technologische evoluties binnen IT kunnen bedrijven nu hun efficiëntie en productiviteit beduidend verhogen en zijn werknemers in staat om vanop om het even welke toestel en locatie synchroon en asynchroon samen te werken aan projecten en taken. En met zaken als Artificiële Intelligentie, machine learning en andere technologische innovaties zal de bedrijfswereld nog verder veranderen. Een goed IT-management zorgt er dus voor dat u deze vernieuwende technologieën op een juiste manier binnen uw organisatie kan introduceren. Niet alle IT-oplossingen zullen voor uw bedrijf immers geschikt zijn, maar met de juiste expertise kan uw bedrijf groeien en bijblijven met uw concurrentie.

Bent u op zoek naar een partner voor uw IT-management? Of wenst u meer te weten over de IT-managementservices van Aurelium? Neem dan snel contact op met ons! We bekijken graag met u de mogelijkheden voor uw bedrijf.