Gert Lambers - 22 Oct 2024

Valt uw organisatie niet onder de NIS2-richtlijn? Ook dan denkt u best na over de beveiliging van uw digitale infrastructuur en data. Want cyberaanvallen raken bedrijven van elke omvang en in elke sector, en niet alleen de ‘kritieke’ sectoren die verplicht zijn om aan strenge normen te voldoen. 

NIS2 voor elk bedrijf 

De principes uit de NIS2-richtlijn (Network and Information Systems) komen overeen met die van een goed securitybeleid. Ze richten zich op het creëren van een sterke, veerkrachtige en veilige operationele basis. Denk maar aan risicobeheer, incidentenpreventie en een effectieve herstelcapaciteit. 

De richtlijn moedigt u ook aan om een duidelijke governance-structuur op te zetten, verantwoordelijkheden helder vast te leggen en proactief te zijn in het identificeren en beperken van risico’s. Zo zorgt u ervoor dat uw organisatie aan de wet- en regelgeving voldoet, én ondersteunt u uw strategische doelstellingen. Het resultaat? Uw bedrijf blijft draaien, u behoudt het vertrouwen van klanten en u bent voorbereid op toekomstige uitdagingen en dreigingen. 

En nog even over die uitdagingen en dreigingen: die zijn – in tegenstelling tot de NIS2-richtlijn – niet sectorgebonden. Want de aard van het risico verandert niet afhankelijk van de sector waarin u actief bent. 

Proactief handelen met een DRP 

NIS2 legt de nadruk op beveiligingsmaatregelen en incidentrespons. Door die standaarden toe te passen, vergroot u de weerbaarheid van uw organisatie tegen cyberdreigingen. Dit kan helpen om potentiële schade door bijvoorbeeld datalekken of ransomware-aanvallen te minimaliseren. 

We nemen het voorbeeld van een disaster recovery plan (DRP). Dit proactieve plan is cruciaal voor elke organisatie, ongeacht of u in een essentiële sector zit of niet. Het waarborgt uw bedrijfscontinuïteit in geval van onverwachte incidenten. Enkele redenen waarom u best een DRP heeft, zelfs als u niet wettelijk verplicht bent: 

  • Het is een teken van goed risicomanagement. 
  • U beheert risico's proactief, in plaats van ze reactief te op te lossen. 
  • Het laat zien dat u als organisatie verantwoordelijk handelt. 


Kortom: of uw organisatie nu wettelijk verplicht is of niet, het naleven van de NIS2-richtlijn is een solide basis voor cybersecurity en risicobeheer. Het versterkt uw algemene beveiligingshouding en positioneert uw bedrijf als een betrouwbare partner in een steeds complexer wordend dreigingslandschap.

Contacteer ons