Jorn Mazet - 20 aug 2019

Data, daar draait het tegenwoordig allemaal om. Veel bedrijven zitten op een berg van data, die verwerkt moet worden om een beter zicht te krijgen in het reilen en zeilen van hun eigen onderneming, sector en afzetmarkt. Om die berg aan informatie te kunnen gebruiken en er inzichten uit te halen, is het belangrijk dat de data op een overzichtelijke manier weergegeven wordt. Zo kunnen gebruikers in één oogopslag de meest relevante informatie terugvinden.

Het visualiseren van de data in heldere business dashboards is dan ook ten zeerste aan te raden. Power BI is een tool die daarbij kan helpen. Maar voordat we daar dieper op ingaan, leggen we u graag even uit waarom die visualisatie zo belangrijk is en welke elementen essentieel zijn voor een duidelijk en overzichtelijk dashboard.

Datavisualisatie & business dashboards

De beschikbare bedrijfsdata wordt elke dag aangevuld met nieuwe gegevens die verwerkt moeten worden tot bruikbare informatie, en geanalyseerd moeten worden om er inzichten uit te kunnen halen. Data analyseren is gemakkelijker als ze visueel wordt weergegeven, want een waslijst aan cijfers is nu eenmaal niet erg overzichtelijk en kan voor heel wat verwarring zorgen. Datavisualisatie is dus essentieel bij het opstellen van bedrijfsrapportage, want dat maakt het mogelijk om sneller en op een effectievere manier kennis uit de data te halen en de nodige beslissingen te nemen.

Een business dashboard is een vorm van datavisualisatie. Zo’n dashboard vertelt u in één oogopslag hoe welvarend uw bedrijf is of welke pijnpunten er zijn, en houdt teams op de hoogte van hun targets zodat ze eventueel nog een tandje kunnen bijsteken. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat al uw medewerkers over dezelfde informatie beschikken en zich op dezelfde golflengte bevinden. Met andere woorden: een business dashboard geeft iedereen binnen uw bedrijf een helder beeld van de stand van zaken.

De meerwaarde van een datavisualisatie tool

Er bestaan verschillende tools of applicaties die data uit verschillende bronnen kunnen samenbrengen en visualiseren in dashboards. Die tools hebben een grote meerwaarde voor degenen die de data moeten verwerken, interpreteren en voorstellen. Zij moeten immers geen onnodige tijd meer besteden aan het verzamelen en visualiseren van data, en het opstellen en verfijnen van rapporten. Eenmaal een dashboard ingericht is, beschikken ze in een mum van tijd over alle gewenste informatie.

Maar een datavisualisatie tool kan ook een handige bron van informatie zijn voor elke medewerker. Naast het raadplegen van algemene dashboards, kunnen medewerkers in een tool als Power BI eigen dashboards maken op basis van de rapporten die beschikbaar zijn. Op die manier kunnen ze de voor hen relevante info uit al die data destilleren.

Aandachtspunten en elementen van een business dashboard

Het spreekt natuurlijk voor zich dat u over de nodige data moet beschikken om een goed business dashboard te kunnen opstellen, maar er komen nog enkele andere belangrijke zaken bij kijken. Zo moet u voor het visualiseren van uw data goed nadenken over de eindgebruikers van het dashboard: wie zijn de eindgebruikers en wat willen zij uit het dashboard halen? Welk doel willen ze bereiken? Het helpt hierbij om korte user stories neer te pennen en dan telkens de juiste metrics te bepalen die in het dashboard moeten verschijnen. Zo zijn omzet versus budget, winst versus verlies en kosten voor acquisitie enkele belangrijke metrics voor sales. Voor uw financieel departement kan het dan weer interessant zijn om netto cash versus budget of resterende maanden aan contanten als metrics in te stellen. U begint bij het bouwen van een dashboard dus steeds bij de eindgebruiker, niet bij de verzamelde data.

Om deze metrics en de verzamelde data visueel weer te geven, maakt u gebruik van grafieken. Grafieken en diagrammen zijn de andere belangrijke elementen van een business dashboard. Heel wat bedrijven hebben helaas de slechte gewoonte om hier uit de bocht te vliegen door een overdaad aan kleur en taartdiagrammen. Deze opvallende elementen leiden gebruikers enkel af van de essentie en doen afbreuk aan de doeltreffendheid van datavisualisatie. In datavisualisatie draait het steeds om minimalisme.

Handige tips voor business dashboards

Om u alvast op het goede spoor te zetten in uw datavisualisatie, zetten we nog enkele handige tips op een rijtje:

  • Voor het visualiseren van chronologische gegevens, gebruikt u best lijndiagrammen. Staafdiagrammen zijn dan weer aangewezen voor categorische informatie.
  • Een aantrekkelijk dashboard is er eentje waarbij karig omgesprongen wordt met kleur en effecten. Een dashboard dat eruitziet als een kladblok, oogt rommelig en is niet efficiënt.
  • Een dashboard bestaat idealiter uit één pagina (of canvas) en toont enkel de belangrijkste en meest relevante gegevens, zodat u maar één blik op uw dashboard hoeft te werpen om te weten waar er ingegrepen moet worden en welke beslissingen u moet nemen. U kan immers steeds rapporten raadplegen voor uitgebreide informatie.
  • Hou uw dashboard (en bijgevolg uw data) steeds up-to-date.

 
Wenst u meer te weten over datavisualisatie en business dashboards? Schrijf u dan meteen in voor onze Power BI-workshop en maak kennis met Power BI, een krachtige datavisualisatie tool.

Aan de slag met datavisualisatie?