Tot voor kort bepaalden bedrijven hun (groei-)strategie en hun plannen steevast vanuit de markt, de producten en de eigen sterktes en zwaktes.  Dat is voorbij, ook al weten heel wat ondernemers en managers het nog niet. Het volstaat om te kijken naar de disruptieve challengers die op heel wat markten stilaan stevig huishouden: Amazon voor de boekhandel en stilaan voor de complete retail, Uber voor de taxisector, Flixbus voor het openbaar en privaat personenvervoer, Netflix voor de traditionele TV-kanalen, Zalando voor de textielkleinhandel; voorbeelden genoeg.

Al deze bedrijven hebben 1 ding gemeen: zij zijn voor hun model vertrokken vanuit de mogelijkheden en de kansen die technologie en meer bepaald IT bood. Zonder IT bestond hun model en bijgevolg hun zaak niet.

En daar waar de zalige rust die uitging van het idee 'in mijn sector kan zoiets niet, onze klanten willen dat niet, wij hebben hele sterke relaties met onze klanten' heel wat bedrijfsleiders in slaap heeft gesust, daagt het vandaag echter aan de horizon:

Groei in tijden van digitale transformatie

Kan ik nog dromen van groei? 

Alle zakelijke modellen, alle sectoren en alle bedrijven zijn potentieel voorwerp van zulke disruptieve bedreiging door de digitale transformatie.

Maar er is ook goed nieuws, heel goed nieuws zelfs. Dezelfde digitale transformatie biedt ook geweldige opportuniteiten tot nieuwe groei. Ook voor bedrijven die gisteren en vandaag 'traditioneel' zaken hebben gedaan.

Dit kan slechts op voorwaarde dat zij over hun toekomst nadenken en daarbij de (stilaan duizelingwekkende) mogelijkheden van IT als noodzakelijk onderdeel van hun strategie beschouwen. Dat de technologische stem dus mee in het kapittel zit wanneer nieuwe producten en nieuwe modellen worden besproken. Dat IT vanuit de actuele en toekomstige functionaliteit voorzetten en ideeën kan en mag lanceren over organisatie en over interactie met klanten.

Kan ik groei verankeren?

Een strategie uitgetekend op basis van een inclusieve IT-visie zal dan niet alleen tot nieuwe groei leiden, maar zal er ook voor zorgen dat die groei duurzaam is. Voor het bedrijf, voor de omgeving en het milieu en voor alle betrokken mensen.

De boodschap is dan ook eenvoudig: durf loslaten wat gisteren en vandaag zo zeker en comfortabel leek en zet volop in op wat IT vandaag biedt, want de kostprijs ervan is ondertussen zo dramatisch gezakt dat dat alvast geen bezwaar kan zijn.

Kost groei een arm en een been?

Niet noodzakelijk. Door slim gebruik te maken van de nieuwe Cloud-producten in combinatie met een meer klassieke lokale opbouw van IT infrastructuur kan je een echt "ik betaal wat ik gebruik"-IT model realiseren.  Met kosten die flexibel op maandbasis worden verrekend, zonder investeringen die een moeilijk inzicht op lange termijn behoeven en met toegang tot de meest recente technologie zonder al te veel beheer en omkaderend werk.

Zin in een strategisch gesprek?

Groeien dankzij IT is dus realiteit en biedt bedrijven vandaag de kans om reuzenstappen vooruit te zetten. Maak vrijblijvend een afspraak om dit samen te bespreken. 

New Call-to-action