30 Jan 2017
Gert Lambers

Microsoft liet weten dat de support voor Office 2013 Professional Plus client applications die onderdeel zijn van Office 365 abonnementen zal stopzetten op 28 febuari 2017.  De support voor Office 2013 Professional Plus, Professional of Standard als losse suites zal hier dus niet door worden beïnvloed. We vatten de belangrijkste gevolgen en zaken die u best onderneemt graag even samen.

Op wie is de wijziging van toepassing?

Zoals reeds vermeld, heeft dit bericht enkel betrekking op gebruikers die Office 365 klant zijn en in dat verband nog werken met de Office 2013 client applicaties. Het kan dan gaan om Word, Outlook, Excel, en dergelijke. De betrokken client applications zijn de volgende:

  • Office 365 ProPlus (2013)
  • Office 365 Small Business Premium (2013)
  • Office 365 Business (2013)
  • Project Pro For Office 365 (2013)
  • Visio Pro for Office 365 (2013)

Wat zijn de gevolgen?

Onthoud vooral dat reeds geïnstalleerde versies van de client pakketten ook na 28 februari zullen blijven functioneren. Toch is het aan te raden om zo snel mogelijk een upgrade in te plannen, aangezien vooral op het vlak van support een aantal zaken zullen wegvallen.

  • De 2013 versies van de client applicaties (32 en 64 bit) zullen vanaf 28 februari niet meer gedownload (en dus geïnstalleerd) kunnen worden via het Office 365 Admin center.
  • Microsoft zal geen verdere feature updates meer vrijgeven voor deze versies.
  • De ondersteuning via de customer service and support en de Microsoft Premium support zal wegvallen. Een technisch probleem escaleren naar Microsoft zal dus niet meer lukken voor deze software.
  • Gebruikers zullen niet meer vooraf op de hoogte gebracht worden van wijzigingen aan de infrastructuur die gevolgen kunnen hebben voor gebruikers van Office 2013 client applicaties.

Dat laatste is vooral belangrijk wanneer u ook gebruik maakt van Sharepoint of andere componenten van de Office365 suite. Het is dan namelijk mogelijk dat, omwille van een update van één van de andere componenten, de samenwerking met uw client applicaties beïnvloed wordt.

De belangrijke veiligheidsupdates en andere kritische updates zullen wel nog worden uitgebracht tot 10 april 2018.

Wat kan u doen?

Indien u met uw bedrijf Office 365 klant bent en nog Office 2013 client applicaties draaien heeft, is het dus noodzakelijk zo snel mogelijk te migreren naar een recentere versie van de Office client applicaties. Aangezien u Office 365 klant bent is de software zelf gratis en hoeft u dus geen extra licentiekost te betalen voor deze nieuwere versie van Office.

Zoals met elke wijziging kunt u best vooraf in kaart te brengen wat de eventuele andere gevolgen zijn voor uw gebruikers en uw omgeving zodat het project netjes kan worden uitgevoerd en de gebruikers optimaal gebruik kunnen maken van de nieuwe software.