Gert Lambers - 23 Sep 2021

De voorbije jaren brachten heel wat bedrijven hun IT-infrastructuur geheel of gedeeltelijk in de cloud. De coronacrisis wakkerde deze trend nog eens extra aan: overal ter wereld verplichtten organisaties hun werknemers om thuis te werken. Omdat we allemaal flexibeler gingen werken, steeg de populariteit van cloudoplossingen aanzienlijk.  

Maar hoe begint u als bedrijf met cloud computing? Hoe kiest u tussen de verschillende oplossingen? In deze blog geven we u graag enkele aandachtspunten mee. 

Private, publieke of hybride cloud 

First things first: naast een hoop cloudoplossingen zijn er natuurlijk ook verschillende soorten: 
 

Private cloud 

Een private cloud is een op maat gemaakte cloud die on-premise of via cloud hosting bij een provider kan draaien. Als u hiervoor kiest, zijn alle resources zoals applicaties, opslag enzovoort uitsluitend voor uw bedrijf en op maat aangepast. De private cloud biedt u zo de nodige flexibiliteit om aan uw heel specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen.  

Publieke cloud 

Bij een publieke cloud zijn alle resources eigendom van een cloudprovider. Ook uw data staat op de servers van de provider. Uw bedrijf maakt gebruik van en deelt de resources binnen de publieke cloud met andere bedrijven. Daardoor bespaart u niet alleen op bijvoorbeeld hardware en onderhoud, u kan ook heel snel opschalen en inkrimpen, als dat nodig is. 

Hybride cloud 

Een hybride cloud is een combinatie van een on-premise IT-infrastructuur met de voordelen van een publieke of private cloud. U bepaalt daarbij welke applicaties en data het best on-premise blijven, al dan niet in een private cloud, of opgeslagen worden in de publieke cloud-omgeving.  

Welke cloudoplossingen zijn geschikt voor uw bedrijf? 

Welke type cloud kiest u nu het best? Dat hangt af van uw bedrijfsnoden en wensen. U doet er dus goed aan om elke type goed onder de loep te nemen en de voor-en nadelen af te wegen. Raakt u er zelf niet uit, dan kan u steeds de hulp inroepen van een ervaren IT-partner. We geven u hier alvast mee waar u best rekening mee houdt. 
 

Nadenken over wat uw bedrijf nodig heeft 

Onze eerste tip spreekt misschien voor zich, maar we weten uit ervaring dat sommige bedrijven halsoverkop beslissen over een cloudoplossing die uiteindelijk toch niet optimaal blijkt. En dat kan zich op verschillende uiten: performantie van de oplossing van de oplossing bijvoorbeeld, maar ook ontbrekende functionaliteit, onverwachte kosten, … Denk dus goed na wat u van een cloudoplossing verwacht én wat uw organisatie precies nodig heeft. Op maat gemaakte cloudoplossingen kunnen geweldig zijn, maar denk twee keer na voor welke bedrijfsprocessen u maatwerk inzet. Mailverkeer is niet meteen iets uniek en is voor veel bedrijven hetzelfde proces. Daarvoor kan een standaard cloudoplossing voldoende zijn. 
 

Schaalbaarheid in de hoofdrol 

Schaalbaarheid is één van de belangrijkste voordelen van een cloudoplossing. U kan de mogelijkheden immers uitbreiden of inkrimpen naarmate uw bedrijf evolueert. U betaalt in de meeste gevallen enkel voor wat u nodig heeft. Het is wel zo dat bepaalde cloudoplossingen een grotere of specifieke schaalbaarheid bieden dan anderen en niet altijd dezelfde betalingsmethode hanteren. Check ook hier bij uw provider vooraleer u beslist. 
 

Sta stil bij de veiligheid van uw data in de cloud 

Hoe veilig zijn uw data in deze drie cloudoplossingen? Gebruik maken van een cloud betekent immers dat uw data niet langer meer op uw eigen servers staan, maar ergens in de cloud binnen het datacenter van uw provider. Maar elke cloudoplossing biedt andere vormen van databeveiliging. Ga dan ook te rade bij uw provider of deze de meest recente beveiligingsstandaarden hanteert en gebruikmaakt van alle bekende IT-securitymethoden - firewalls, het versleutelen van data, multi-factor authentication, antivirus enzovoort. U vraagt best ook naar gekende veiligheidscertificaten en naar de gangbare protocollen omtrent de toegang tot uw data. Zo bent u zeker dat uw data in veilige en professionele handen is. Ook de vraag waar de data zich precies bevindt (fysieke locatie) en of dit binnen of buiten de EU is kan in dit verband en afhankelijk van het type data bijvoorbeeld een erg relevante vraag zijn! 
 

Wenst u meer te weten over het overstappen naar efficiënte cloudoplossingen? Of bent u op zoek naar een ervaren IT-partner die u kan helpen bij het kiezen van de juiste cloudoplossingen en het uittekenen van de beste cloudstrategie? Neem dan snel contact op met ons! We nemen samen uw huidige IT-infrastructuur onder de loep en zoeken naar een optimale oplossing in de cloud.