Gert Lambers - 1 Oct 2024

Stel u voor: u opent uw laptop en al uw bestanden zijn versleuteld door hackers die losgeld eisen. Bent u voorbereid op zo’n aanval? 

We denken nog te vaak dat het ons niet overkomt, maar de methodes van hackers worden complexer. Van phishing en ransomware tot een DDoS-aanval die uw website platlegt: u moet weten wat u kunt verwachten én hoe u het best reageert. Blijf daarom op de hoogte van de meest voorkomende cyberaanvallen. 

Phishing  

Een e-mail, sms of zelfs een telefoontje dat u probeert te overtuigen om gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden of creditcardnummers, te delen. Denk aan berichten van uw bank, of een e-mail waarin staat dat uw pakketje vastzit en u moet inloggen om het los te krijgen. Voor u het weet, hebben hackers uw gegevens. 

Malware 

Malware is een verzamelnaam voor software – zoals virussen, ransomware en spyware – die schade aanricht op uw computer of netwerk. Het kan uw systeem binnenkomen via een geïnfecteerde e-mailbijlage of website. En zodra het actief is, kan het bijvoorbeeld uw gegevens stelen, bestanden versleutelen of uw computer kapen. 

Ransomware 

Deze variant van malware ‘gijzelt’ uw computer of netwerk. De aanvallers versleutelen uw bestanden, en vragen er losgeld voor (vandaar ‘ransom’). Alleen is er geen garantie dat u na die betaling uw bestanden terugkrijgt. Deze aanvallen richten zich vaak op bedrijven en ziekenhuizen met gegevens die cruciaal zijn voor de dagelijkse werking. 

Distributed Denial of Service (DDoS) 

Een DDoS-aanval overspoelt een website of server met massa’s verkeer. Vergelijk het met een kleine winkel waar duizenden mensen binnenstormen. De winkel kan het niet aan en sluit de deuren. En dat geldt ook voor websites: die worden voor iedereen onbereikbaar, wat vooral bij online bedrijven enorm veel schade kan veroorzaken. 

Man-in-the-Middle (MitM) 

Bij een Man-in-the-Middle-aanval onderschept een aanvaller de communicatie tussen twee partijen, bijvoorbeeld tussen u en een website. Het lijkt alsof u inlogt bij uw bank, maar eigenlijk kijkt iemand mee om uw gegevens te verzamelen. Deze aanvallen gebeuren vaak via openbare wifinetwerken zoals cafés, luchthavens, hotels of treinen. 

SQL-injectie 

Deze aanvallen richten zich op websites die databases gebruiken. Aanvallers plaatsen kwaadaardige code in een invoerveld (zoals een zoekbalk) om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens uit de database: namen, wachtwoorden en financiële gegevens. Als uw website niet goed beveiligd is, kan deze aanval enorm veel schade aanrichten.  

Brute force-aanvallen 

Hierbij proberen hackers elk wachtwoord totdat ze het juiste vinden. En dat doen ze aan duizenden combinaties per seconde. Dus hoe ingewikkelder uw wachtwoord, hoe moeilijker het wordt voor hackers om in hun kwaad opzet te slagen.  

Zero-day exploits 

Zero-day-aanvallen gebruiken kwetsbaarheden in software die de ontwikkelaar zelf nog niet kent. Omdat er nog geen beveiligingsupdate (of ‘patch’) is uitgebracht, hebben hackers vrij spel om het lek uit te buiten. Bedrijven hebben vaak geen idee dat ze kwetsbaar zijn totdat het te laat is. 

Credential stuffing 

Hackers gebruiken de gegevens die ze bij eerdere datalekken gestolen hebben op zoveel mogelijk andere websites uit. Zo kunnen ze vaak met weinig moeite inloggen op meerdere accounts van dezelfde persoon. Gebruikt u dezelfde inloggegevens voor meerdere websites? Dan loopt u risico op credential stuffing. 


Er zijn duidelijk veel manieren om beveiligingsmaatregelen te omzeilen. En dit is nog maar een deeltje. Versterk daarom uw interne IT met externe experts die de nieuwste dreigingen begrijpen en precies weten hoe ze te bestrijden. Deze specialisten beschermen je tegen bekende aanvallen, én helpen bij het opstellen van strategieën om toekomstige bedreigingen te voorkomen. 

Zo blijft u als organisatie niet alleen veilig, maar ook een stap voor op hackers. Want in de wereld van cybersecurity is voorkomen altijd beter dan genezen. 

Contacteer ons