26 Oct 2021
Gert Lambers
IT

Hoe sneller IT evolueert, hoe meer mogelijkheden er zijn om beter en efficiënter te werken, en aldus te groeien en concurrentieel te blijven. Maar dan moet u wél bijblijven met al die innovaties.  

 
En hoe doet u dat met zo’n monsterlijk groot aanbod van IT-oplossingen? Hoe weet u nu precies welke u zullen helpen bij het realiseren van die bedrijfsgroei? Geen paniek: we geven u hier graag een paar belangrijke IT-solutions mee die uw efficiëntie en productiviteit verhogen en uw gehele IT-infrastructuur optimaal beveiligen. 

De cloud is de basis voor een digitale bedrijfswerking 

Wie toekomstgericht wil werken, moet digitaliseren. Maar digitalisering is niet de enige sleutel tot een efficiënte bedrijfswerking: ook cloudcomputing kan zijn steentje bijdragen. De cloud biedt dan ook heel wat voordelen: 

  • Kostenbesparing op onder meer energieverbruik, personeel of aankoopbudget 
  • Snelle schaalbaarheid van onder andere opslag, maar ook van cloud services. Wanneer uw bedrijf groeit of u plots minder capaciteit nodig heeft, kan u eenvoudig op- of afschalen. 
  • Het stimuleert productiviteit, want uw medewerkers kunnen altijd en overal aan de juiste informatie, en dat op verschillende toestellen. Het is een mobielere manier van werken. 
  • De beveiliging van de cloud ligt voornamelijk in de handen van uw cloudprovider, en die zorgt steevast voor een hoog niveau. Het garandeert een minimum aan downtime, dus uw data en apps zijn steeds beschikbaar: dat is dan weer goed voor uw business continuity. 

Cloudcomputing is ondertussen zo veelkantig dat u niet alleen de keuze heeft tussen verschillende soorten cloud (private, public en hybrid), maar ook tussen allerlei cloudservices:Infrastructure-as-a-Service, Platform-as-a-Service en Software-as-a-Service. Daarnaast zijn er nog heel wat cloudplatformen, waaronder Microsoft Azure, of apps zoals SharePoint, Microsoft Teams en die van Microsoft 365. Ziet u door de bomen het cloud-bos niet meer? Een ervaren IT-partner helpt u met de juiste keuzes

Samenwerking en communicatie als de drijvende krachten

Efficiënte communicatie is essentieel voor uw bedrijfswerking. Vergeet dus dat oeverloze heen en weer sturen van e-mails waardoor niemand na een tijdje nog iets terugvindt! Communiceren met collega’s, klanten en andere externen doet u dus maar beter via digitale IT-oplossingen als Slack, Microsoft Teams of SharePoint.  

Met diezelfde apps kunt u ook vlot digitaal samenwerken, en dat geldt ook voor de gekende Microsoft 365-toepassingen zoals Word, Excel, PowerPoint enzovoort. Zelfs in Google Drive kan u samen documenten bewerken en delen. Door informatie eenvoudig en snel te delen en vlot te vergaderen en samen te werken krijgt de efficiëntie en productiviteit van uw bedrijf een flinke boost. Uw medewerkers verliezen minder tijd aan het zoeken van de juiste informatie, kunnen steeds aan alle bestanden of data én kunnen sneller kortsluiten met de klant.  

Strak projectmanagement voor pure efficiëntie

‘Wie, wat, waar, hoe en wanneer?’: hoeveel keer per dag stelt u zich die vragen? Het is niet simpel om het overzicht te houden van alle to do’s, maar het is wél cruciaal om projecten netjes binnen de deadlines af te ronden en klanten tevreden te houden. Met een strak projectmanagement verlopen uw bedrijfsprocessen vlotter en kan uw bedrijf uitgroeien tot een goed geoliede machine.  

Gedaan met duizend-en-een post-its dus, uw medewerkers kunnen voortaan gebruikmaken van innovatieve IT-solutions als Trello, Jira, Asana en Slack: die zijn perfect om taken te organiseren en op te volgen. Daarnaast is Outlook de perfecte tool om uw werktijd beter te beheren en te zorgen dat elke taak voldoende aandacht krijgt.   

Back-up en disaster recovery: bescherming voor wanneer het mis gaat 

De gouden regel voor efficiënt werken: sla altijd alles op de juiste plaats op. Zorg voor een uitstekende back-upstrategie en disaster recoveryplan, zodat uw bedrijf steeds beschermd is tegen dataverlies bij rampsituaties - denk bijvoorbeeld aan diefstal, brand of waterschade. Een goede back-up en disaster recovery zijn ook belangrijk voor uw bedrijfscontinuïteit. Beide IT-solutions zorgen er immers voor dat uw organisatie zo snel mogelijk weer operationeel is na storingen of rampen.  

Veiligheid boven met de juiste IT-security  

Safety first: met de toenemende cybercriminaliteit moet IT-security een topprioriteit zijn. Uw bedrijf kan namelijk niet functioneren en groeien als u uw waardevolle data verliest of deze gegevens misbruikt worden door derden. Gelukkig bestaan er verschillende IT-oplossingen die uw IT-omgeving en data kunnen beschermen: firewalls, netwerkbeveiliging, encryptieprogramma’s, authenticatie-apps enzovoort.  

Ook IT-services als Managed Phishing Awareness van Aurelium kunnen helpen bij het beschermen van uw IT. Ze omvatten opleidingen en sensibilisering rond phishing, zodat u uw medewerkers kunt leren hoe ze dergelijke aanvallen moeten herkennen. 

Valt u steil achterover van de veelheid aan IT-solutions? Weet u allang niet meer waar eerst te beginnen? Neem dan snel contact op met ons. Als professionele IT-partner begeleidt Aurelium u naar een optimale en beveiligde IT-infrastructuur.